fbpx

Χρήσιμα δωρεάν “must have” wordpress plugins

χρησιμα δωρεαν wordpress plugins

Το wordpress αποτελεί δικαίως, μια από τις πιο δημοφιλείς δωρεάν πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα για τη δημιουργία κάθε τύπου ιστοσελίδας. Εξελίσσεται συνεχώς βάση των απαιτήσεων και των αναγκών που υπάρχουν, καθώς υποστηρίζεται απο μια τεράστια κοινότητα προγραμματιστών ανά τον κόσμο που δημιουργούν εξειδικευμένα plugins για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές.

Στη SolidCube υποστηρίζουμε και αγαπάμε το wordpress. Για το λόγο αυτό λοιπόν, εάν τώρα ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε το wordpress, σας παρουσιάζουμε παρακάτω ορισμένα, ασφαλή, σωστά δομημένα “must have” και κυρίως ΔΩΡΕΑΝ wordpress plugins που καλύπτουν βασικές ανάγκες μιας επιτυχημένης ιστοσελίδας.

 

ΦΟΡΜΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 • Με το Contact Form 7 μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα και γρήγορα φόρμες επικοινωνίας τις οποίες μπορείτε να επεξεργαστείτε και να προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες. Η φόρμα επικοινωνίας υποστηρίζει Ajax-powered submitting ( δεν απαιτεί την ανανέωση της σελίδας για να σταλθεί η φόρμα ) , CAPTCHA ( αποτρέπει τα bots από το spamming ), Akismet spam filtering και ούτω καθεξής. Ταυτόχρονα μπορείτε να θέσετε πολλαπλά emails που θα λαμβάνουν την εκάστοτε συμπλήρωση της φόρμας
 • Με το Ninja Forms μπορείτε γρήγορα και εύκολα να σχεδιάσετε σύνθετες μορφές φόρμας χωρίς απολύτως κανέναν κώδικα. Σας δίνεται επίσης η δυνατότητα να αποκρύψετε ορισμένα πεδία της φόρμας σε μη εγγεγραμμένους χρήστες της ιστοσελίδας σας και να δημιουργήσετε οποιαδήποτε φόρμα επιθυμείτε, απλά με drag n drop.

SLIDERS

 • Tο Meta Slider αποτελεί ίσως το πιο εύκολο και γρήγορο δωρεάν Plugin για τη δημιουργία slider. Ένα γρήγορο και ελαφρύ plugin με το οποίο μπορείτε σε δευτερόλεπτα να δημιουργήσετε sliders που θα τραβάνε τη προσοχή του χρήστη, με διάφορες εναλλαγές εικόνων, να ρυθμίσετε την σειρά με την οποία θέλετε να εμφανίζεται η κάθε εικόνα, τον χρόνο εναλλαγής των εικόνων κ.α κάνοντας απλά drag n drop και επιλέγοντας τις επιθυμητές ρυθμίσεις που σας παρέχονται απο ένα εύκολο διαχειριστικό.

GALLERY

 • Το NextGEN Gallery προσφέρει ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης της βιβλιοθήκης με τη δυνατότητα να ανεβάζετε φωτογραφίες, να εισάγετε μεταδεδομένα, να προσθέτετε / διαγράφετε / ταξινομήσετε φωτογραφίες, να επεξεργάζεστε μικρογραφίες, να κάνετε galleries σε άλμπουμ και πολλά άλλα. Ωστόσο κάποιες από τις δυνατότητες του απαιτούν το Premium πακέτο.
 • To Photo Gallery by WD είναι μια εναλλακτική με όλες τις παραπάνω δυνατότητες, όπου και εδώ οι δυνατότητες περιορίζονται στο free πακέτο.

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

 • Το WP Smush σας επιτρέπει την αλλαγή μεγέθους, τη βελτιστοποίηση και συμπίεση όλων των εικόνων σας κατά το ανέβασμα ή και μετά από αυτό, προσφέροντας ταχύτητα στην ιστοσελίδα σας.
 • Το Imagify θα έμπαινε κανονικά πρώτο στη λίστα, ωστόσο το free πακέτο περιορίζεται στη βελτιστοποίηση 25mb φωτογραφιών. Και αυτό με τη σειρά του επιτρέπει τη βελτιστοποίηση των εικόνων της ιστοσελίδας με 3 διαφορετικές επιλογές συμπίεσης φωτογραφιών ( normal/aggresive/ultra ) ενώ ταυτόχρονα σας παρέχει τη δυνατότητα να γυρίσετε τη φωτογραφία στην αρχική της version. Θα δείτε πραγματικά αποτελέσματα στο loading speed! Βέβαια παρέχονται και Οne Τime Plans, όπου με 9,99$ μπορείτε να συμπιέσετε μέχρι και 1gb φωτογραφιών.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ

 • Το W3 Total Cache  αποτελεί ένα απο τα βασικότερα Plugins βελτιστοποίησης ταχύτητας της ιστοσελίδας σας. Σας δίνετε η δυνατότητα να επιλέξετε πολλές βελτιστοποιήσεις μέσα απο διάφορες επιλογές που σας παρέχονται, τις οποίες θα εξηγήσουμε σε επόμενο άρθρο, όπως η ενεργοποίηση cache, ελαχιστοποίηση του  html κώδικα, των css και των js αρχείων, σύνδεση με cloudflare κ.α, και πραγματικά θα κάνει τη σελίδα σας αισθητά γρηγορότερη.
 • To Wp Super Cache αποτελεί μια ακόμα εναλλακτική λύση της παραπάνω επιλογής για την βελτιστοποίηση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας. Παρέχονται εξίσου αρκετές επιλογές (όχι όλες) που μας δίνει το παραπάνω Plugin, αλλά είναι ευκολότερο στην ρύθμιση του και συνεπώς για έναν μέσο χρήστη που δεν χρειάζεται ή δεν θέλει να “χαθεί” με τις πολλές λειτουργίες που παρέχει το W3 Total Cache, ίσως είναι καλύτερη επιλογή.
 • Το Αutoptimize είναι το ευκολότερο στη ρύθμιση plugin της κατηγορίας. Με μόλις λίγες επιλογές ρυθμίσεων, μπορείτε να δείτε την απόδοση και τα score ταχύτητας της ιστοσελίδας σας σε δευτερόλεπτα, να απογειώνεται.

SEO ( ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ )

 • Το Yoast Seo μας παρέχει όλες τις απαιτούμενες ρυθμίσεις που χρειάζεται μια ιστοσελίδα για να επιτύχει καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Μόνο με την εγκατάσταση του βελτιστοποιεί τη σελίδα σας στις αναζητήσεις και σας εμφανίζει πιθανά λάθη και απαραίτητες βελτιστοποιήσεις, ενώ μπορείτε να δηλώσετε και απευθείας μέσα από τις σελίδες σας το πώς θα φαίνονται στις αναζητήσεις, να δηλώσετε τα social pages σας κ.α
 • Tο Schema το οποίο είναι απόλυτα συμβατό με το παραπάνω Plugin, δίνει με πολύ λίγες απαιτούμενες ρυθμίσεις μια πιο πλήρη περιγραφή των σελιδών σας στον αλγόριθμο της google βοηθώντας την σελίδα σας να ανέβει στις κατατάξεις. Πρόκειται για ένα Plugin ουσιαστικά “plug and play”.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 • Με το Enchanced Media Library μπορείτε να οργανώσετε τη βιβλιοθήκη των φωτογραφιών σας σε φακέλους και να βρίσκετε εύκολα και γρήγορα μέσω φίλτρων τις φωτογραφίες που αναζητάτε.
 • Το WordPress Media Library Folders αποτελεί επίσης μια εναλλακτική λύση οργάνωσης της βιβλιοθήκης της ιστοσελίδας σας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ

 • Με το User Role Editor μπορέιτε εύκολα και γρήγορα να ορίσετε και να δημιουργήσετε νέους ρόλους χρηστών της ιστοσελίδας σας, με σκοπό ο κάθε χρήστης να έχει διαφορετικά δικαιώματα και να βλέπει και να επεξεργάζεται μόνο αυτά που χρειάζεται.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ WORDPRESS MENU

 • Με το Admin Menu Editor μπορείτε να αναδιατάξετε τις επιλογές του μενού, να εμφανίσετε / αποκρύψετε συγκεκριμένα στοιχεία ακόμη και ανάλογα με το χρήστη που έχει συνδεθεί στο διαχειριστικό κ.α

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 • To WordFence αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση ασφάλειας για την wordpress ιστοσελίδα σας. Με διάφορες επιλογές ασφάλειας, live firewall και αυτόματου αποκλεισμού γνωστών κακόβουλων ενεργειών θα έχετε το κεφάλι σας σίγουρα πιο ήσυχο.
 • Το All in One WP Security & Firewall αποτελεί εξίσου μια ασφαλή και ολοκληρωμένη επιλογή security & firewall για την ιστοσελίδα σας.

ANALYTICS

 • Με το Google Analytics for WordPress by MonsterInsights μπορείτε να συνδέσετε τον Google Analytics λογαριασμό σας απευθείας με την ιστοσελίδα σας και να παρακολουθείτε live των αριθμό των χρηστών της ιστοσελίδας σας, τα κανάλια απο τα οποία προήλθαν κ.α
 • Το Google Analytics Dashboard for WP (GADWP) αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή του παραπάνω plugin.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

 • Με το WP Optimize μπορείτε να καθαρίσετε εύκολα και γρήγορα τη βάση δεδομένων απο άχρηστα δεδομένα, ενισχύοντας το performance της ιστοσελίδας σας, με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού χωρίς καμία προγραμματιστική γνώση.
 • To Broken Link Checker, όπως λέει και το όνομα του, βρίσκει εαν υπάρχουν σπασμένα Links στην ιστοσελίδα σας και σας ενημερώνει για τη διόρθωση τους.

BONUS

 • Tο Duplicate Post αποτελέι ίσως ένα από τα πιο “must have” plugin. Τι κάνει? Απλά το ενεργοποιείτε και αυτόματα εμφανίζεται η επιλογή duplicate (αντιγραφή) κάτω απο όλες τις σελίδες σας. Ένα super lightweight plugin που σας επιτρέπει σε δευτερόλεπτα να δημιουργήσετε κλώνους των σελιδών σας αλλάζοντας απλά τα κείμενα όπου χρειάζεται αντί του να ξαναδημιουργείτε όλη τη δομή της σελίδας, γλιτώνοντάς σας πολύτιμο χρόνο.
 • Το Black Studio TinyMCE Widget αποτελεί σίγουρα ένα “must have” plugin στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε τα widgets κειμένου. Με το που εγκαθιστάτε το plugin, τα απλά widget μετατρέπονται σε rich editor, όπου μπορείτε να γράψετε κείμενα, να προσθέσετε φωτογραφίες και να το χειριστείτε γενικότερα όπως χειρίζεστε τα κείμενα στις σελίδες.

 • Το Disable Comments είναι και αυτό με τη σειρά του ένα πολύ χρήσιμο Plugin στη περίπτωση που θέλετε να απενεργοποιήσετε τα comments απο την ιστοσελίδα σας.

Ένα σωστά κατασκευασμένο plugin, μπορεί να σας γλυτώσει πολύτιμο χρόνο στη κατασκευή της ιστοσελίδας σας, ενώ ταυτόχρονα σας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσετε την λειτουργικότητά της χωρίς γνώσεις προγραμματισμού.  Ωστόσο πρέπει να επιλέγετε τα σωστά πρόσθετα και να χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ όσα είναι απαραίτητα για την ιστοσελίδα σας.

Τα παραπάνω Plugins καλύπτουν κάποιες απο τις βασικότερες και πιο συνηθισμένες ανάγκες κάθε τύπου ιστοσελίδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι για:

* Τα προσωπικά δεδομένα θα κρυπτογραφηθούν

Show Buttons
Hide Buttons